+31 (0)6 20 06 45 20
info@wildemanshorses.nl

Bitfitten

Bitfitten

Er zijn veel bitten in omloop. Hoe weet je welk bit geschikt is voor jou paard? Er is meer dan vaste- of losse bitringen. Of dubbel- en enkel gebroken. Er is meer dan alleen jouw voorkeur en de breedte van jouw paard zijn mond. Om jou te helpen aan een goed passend bit, is bitfitten ontstaan. Bitfitter ben je niet zomaar. Hiervoor een intensieve studie en het behalen van een diploma nodig. Pas dan weet je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een bit.

Wildemans Horses helpt je graag bij het vinden van een bit waar jouw paard fijn op kan lopen.
Zo stimuleren we ontwikkeling en voorkomen we pijn en trauma.
Dat verdient jouw paard toch!

Als je bit niet past

De dikte van de lippen, de tong en het wangslijmvlies. De breedte en lengte van de lagen. Hoe laag hangt het raster. Er zijn zoveel variabelen als het aankomt op het vinden van het juiste bit voor jouw paard. Een bit is een communicatiemiddel tussen jou als berijder en jouw paard. Past een bit niet goed, dan krijg je communicatiestoornissen. Hoe goed je jouw hulp ook geeft. 

Door het niet goed doorkomen van de hulp ervaart jouw paard ongemak. Mogelijk krijg je een hele andere reactie dan gewild. Stukje bij beetje gaat jouw paard compenseren in zijn hele lijf. Soms valt het je misschien helemaal niet op. Toch ondervind je paard er hinder van.

Maak eens een afspraak om te bitfitten. Ook wanneer je niets merkt. Misschien zit je bit wel goed, en weet je dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Of je denkt dat er niets aan de hand is. Bij de wisseling van jouw gebruikelijke bit naar eentje die de bitfitter adviseert, kunnen rijtechnische problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De aanleuning wordt stabieler, het paard laat zijn lijf meer los en hij ontspant zijn kaakspier. 

Zoveel paarden en mensen, zoveel wensen

Er is veel keuze in bitten. Niet alleen qua werking, vorm, maar of legering. Ook in prijs zit er het nodige verschil tussen het ene en het andere bit. Natuurlijk moet je paard er fijn mee kunnen werken. Desondanks is ook je budget erg belangrijk. Daarom heb ik een passend bit voor ieder budget. Om te voorkomen dat je een bit past bij je paard dat buiten je financiële grens valt, is het goed om je budget vooraf kenbaar te maken.

Ik werk voornamelijk met onderstaande merken:

Een voorbeeld uit de praktijk

Bij het paard op de foto zie je hoe snel er verschil zichtbaar is bij de keuze van een ander bit. 

Op de bovenste foto loopt het paard op een watertrens. Daarna is het bit gewisseld naar een bustrens zoals zichtbaar op de onderste foto. 

De aanspanning van de halsspier is veel fijner met het bit op de onderste foto. Als de hals op de goede manier aangespannen wordt, werkt dit ook weer positief verder door naar achter. Het paard kan meer met schoft omhoog bewegen. De rug kan meer tot dragen komen waarna het achterbeen met meer ruimte onder de massa te komt.