+31 (0)6 20 06 45 20
info@wildemanshorses.nl

Doorrijden

Doorrijden van een zadelmak paard

Of je paard nu nog jong is of pas op latere leeftijd beleerd; hij is nog groen. Het zadelmak maken en inrijden is gebeurt, maar nu moet het echte werk nog beginnen. De rem, een stuur en een gaspedaal zijn essentieel. Ook het gebruik van houding en zit is bij een onervaren paard enorm van belang. Eventuele fouten of inconsistenties die nu ontstaan, zijn op een late moment moeilijk te corrigeren. Het is te adviseren om je paard te laten doorrijden door iemand met ervaring. Dit kan tot een gewenst niveau. Wildemans Horses draagt graag bij aan de opvoeding en ontwikkeling van jouw onervaren paard of grote pony (vanaf D-maat).

Basis

Bij een jong, nog onervaren paard, wiebelt een beweging nog aan alle kanten. Om een paard dan kort in de hand te rijden, heeft niet direct mijn voorkeur. Ook al op in dit vroege stadium van het rijden, is het van-achter-naar-voor principe erg belangrijk. Door de voorwaartse beweging die het paard maakt, zal hij vanzelf wat zakken in de aanleuning. Ook wil je niet dat hij te diep komt in verband met de bokkensprongen die soms vanuit spanning kunnen ontstaan. 

Ik leer een paard graag vanaf een vroeg moment op eigen benen te lopen. Niemand is blij met een bakrand plakker. Door een paard op eigen benen te laten lopen wordt hij handiger in het behouden van evenwicht en ontstaat er een vrijere beweging onder het zadel.

In overleg met jou wordt er toegewerkt naar een bepaald niveau. Zodra dit niveau bereikt is, introduceer ik jouw ook op de rug van je paard. Dit langzaam en gedwee, zodat je paard kan wennen aan een ander persoon en zodat jij kan wennen aan je paard. Indien gewenst is het ook mogelijk om langer begeleiding te krijgen in het rijden.